Yeni projeler sosyal imkanları bakımından birbirleriyle yarışırken, verilen hizmetlerin karşılığı olarak rezidans aidatları bazı projelerde ortalama bir daire kirası kadar olabiliyor. Markalı konut projelerinden ev sahibi olanlar veya kirada oturanlar (her zaman, hepsinden yararlanmadıkları imkanlar için) ödedikleri aidatların yüksekliğinden yakınıyorlar. Biz de bu hafta “Aidatlar şikayet edildiği kadar yüksek mi?” sorusunun cevabını aradık. Bakın ve kendiniz karar verin...
Hangi projede aidat ne kadar? Zor yaşam koşulları evde geçirilen süreyi azalttı. Pratik yaşam konforu sunan ve hayatı kolaylaştıran evlere olan talep arttı. Günümüzde markalı konut projelerine ve rezidanslara ilgi de gün geçtikçe artıyor. Konut alıcıları artık daire seçerken sadece lokasyonunu ve sosyal olanaklarını değil aidatları da dikkate alıyor. Çünkü bazı projelerde 65 TL’den başlayan fiyatlar özelliklerine ve konut fiyatlarına göre 1.500 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Bir rezidans daire ya da herhangi bir projeden ev satın alırken, alıcının aklına ‘Aidatı ne kadar olacak?’ diye sormak pek gelmiyor. Oysa gelmeli. Fiyatı ne olursa olsun, nakit veya krediyle evinizi bir şekilde satın alıyorsunuz ama… anahtarı cebinize koyduğunuz andan itibaren, önem vermediğiniz, adam yerine koymadığınız o ‘aidat hazretleri’ karşınıza çıkıyor. Ve sonsuza kadar, her ay başı kapınızı çalıyor. Özellikle bütçesini sonuna kadar zorlayıp, kredi alıp ağır taksitlerin altına imza atanlar için… unuttukları bu gider kalemi giderek ağır bir yük olmaya başlıyor. Yeni proje sayısı çok olduğu için, bu durumda çok insan var.
‘Aidatı unsurunu unutmayın’ diyoruz, çünkü rezidanslarda ve bazı iddialı projelerde, aylık aidat normal bir daire kirası kadar olabiliyor.
Aidatlar, verilen hizmetlerle ve genellikle daire büyüklüklerine göre değişiyor. Ama farklı uygulamalar da var. Örneğin, Sinpaş Lagün projesinde aidatlar 300 TL ile 800 TL arasında değişirken, Avrupa Konutları TEM’de metrekaresi 1 TL’den başlıyor. Bazı projelerde aidat ücretlerine bütün kullanım alanları dahilken, bazılarında ise sosyal tesisten yararlanmak için ayrıca bir bedel ödemek gerekiyor.
Markalı projeler neden tercih ediliyor?
Kadınların çalışma hayatına yoğun bir şekilde girmesiyle, ev düzeni de değişmeye başladı. Uzun mesai saatlerinin ve İstanbul’un yollarında geçirilen uzun saatlerin ardından, akşamın birkaç kıymetli saatini veya hafta sonunu kimse çamaşır, bulaşık, temizlik gibi işlere ayırmak istemiyor. Ekonomik imkanı sınırlı aileler için, otomatik çamaşır makinesine, bulaşık makinesine yatırım yapmaktan ve evde erkeğin ve çocukların çalışan annenin yükünü paylaşması için dua etmekten başka yapacak çok şey yok.
Ama ekonomik imkanı elverenler için, ‘markalı’ denilen projeler ve rezidans dairelerde, ‘tam teşekküllü’ mutfak, ütü odası, kablolu TV, uydu TV, internet bağlantısı, kasa, direkt telefon, klima, kasa ve çamaşır makinesi gibi imkanların yanı sıra, sekreterlik ve resepsiyon hizmeti, günlük temizlik servisi, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisi ve açık kapalı spor komplekslerinden ücretsiz faydalanma, merkezi ısıtma ve soğutma, sauna, evcil hayvan bakımı, sağlık merkezi, açık kapalı yüzme havuzu, buhar odası, SPA, masaj odası, çocuklara özel oyun havuzları, OGS’li giriş çıkış, güvenlik sistemleri gibi ‘hayatı kolaylayan ve konforlu hale getiren’ hizmetler sunuluyor.
Gayet tabii bu konforun, konutların fiyatının ötesinde - bazen ağır – bir bedeli var. Çünkü bu hizmetlerin karşısığı genelde aidat olarak öderiyor.
Aidat fiyatları neye göre değişir?
Son dönemlerde yapılan lüks konut projeleri ve rezidanslar sosyal tesisler bakımından birbirleriyle yarışıyor. Açık kapalı, olimpik hatta kumsallı yüzme havuzlurı, fitness center’ı, Türk hamamı, saunası, SPA’sı, buhar odası, hobi bahçeleri, futbol, basketbol, voleybol ve tenis sahalarının yanı sıra çocuklarınızın rahatça oyun oynayabilecekleri alanlara sahip bir projede yaşamak için belli (!) bir aylık ücreti de gözden çıkarmak gerekiyor.
Daire alırken de, kiralarken de evin büyüklüğü, cephesi, lokasyon ve fiyatı gibi konuların yanında, sosyal olanaklara ve aidata da dikkat etmek gerekiyor. Bütün bu hizmetlerden yararlanmanın bedeli ise, bazen makul seviyede, ama bazen de ‘insaf’ dedirttirecek rakamlar oluyor.
Rezidans ve site yönetimlerinin kimileri bazen bu konuda ‘abarttıklarının’ farkında olmalılar ki, bu haberi yapmak için temas kurduğumuzda aidat rakamlarını vermekten kaçındılar ve ‘rezidansta oturan birini bulup öğrenebilirsiniz’ dediler.
İşte, bazı markalı konut projeleri ve rezidanslarda aylık aidat fiyatları...
1. Ağaoğlu My World Andromeda Andromeda adasında alanları 1+1’ler 282 bin TL, 5+1 Çatı dubleksler ise 971 bin TL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Aidat ücretleri ise 217 TL ile 253 TL arasında değişiyor. Belirlenen bu aidat bedeline, güvenlik, temizlik ve ortak alanların kullanımı dahil. Fakat bu fiyat bloklara ve daire sayısına göre değişiyor. Ayrıca My Club’tan faydalanmak için üyelik sistemi bulunuyor.
2. Canan Residence Alanları 68 metrekare ile 203 metrekare arasında değişen konutların fiyatları 260 bin TL’den başlıyor 850 bin TL’ye kadar çıkıyor. 393 metrekare büyüklüğündeki özel teraslı loft daireler ise 2.5 Milyon TL’den satılıyor. Projedeki aidat ücretleri ise 300 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Bütün sosyal olanaklar ise bu ücrete dahil.
3.Sinpaş Lagün Alanları 209 metrekare ile 789 metrekare arasında değişen konutların fiyatları 631.500 TL ile 3 milyon TL arasında değişiyor. Country yaşam tarzıyla inşa edilen projede aidatlar 300 TL ile 800 TL arasında değişiyor.
4. Mashattan Eylül ayına kadar satışları ertelenen Mashattan projesinde fiyatlar 450 bin TL’den başlıyor 1.4 milyon TL’ye yükseliyor. Projede bulunan bütün sosyal imkanları kullanmanın bedeli ise metrekare başına 2.5 TL olarak belirlendi.
5. Bizimevler 84 metrekarelik 1+1’ler 160 bin TL’ye, 129 metrekarelik 2+1’ler 240 bin TL’ye, 182 metrekarelik 3+1’ler 310 ile 350 bin TL’ye, 209 metrekarelik 4+1’ler ise 375 bin TL ile 425 bin TL’ye satılıyor. Projede aidat ücretleri ise 65 bin TL’den başlıyor.???
6.Sunrice Residence Sunrice Residence’da alanları 173 metrekare ile 450 metrekare arasında değişen konutların fiyatları 250 bin dolardan başlıyor 620 bin dolara yükseliyor. 280 TL olan aidat ücretine site içindeki bütün sosyal imkanlarda dahil.
7. Avrupa Konutları TEM Avrupa Konutları TEM projesinde son kalan konutların fiyat aralığı 199 bin TL ile 500 bin TL arasında değişiyor. Aylık aidat bedeli için ise metrekare başına 1 TL alınıyor. Güvenlik, peyzaj, temizlik ve havuz bu ücrete dahil edilmiş. Fakat sosyal tesis içindeki buhar odası, sauna, kapalı havuz, fitness center kullanımı için üyelik sistemi bulunuyor. Bu sistemin aylık ödemesi ise 60 TL.
8. Stargate Residence Stargate Konutları’nda fiyatlar 250 bin dolardan başlıyor, 890 bin dolara kadar yükseliyor. Fakat projenin yetkilileri aidat ücretlerini açıklamaktan kaçındılar.
9. Eston Deniz
Eston Deniz projesi Yakamoz Mahallesi’nde fiyatlar 207 bin TL ile 381 bin TL arasında değişiyor. Projede yer alan villalar ise 459 bin TL’den başlıyor, 972 bin TL’ye yükseliyor. 24 saat güvenlik hizmeti, teknik destek, ortak alanlar, bahçe ve temizlik hizmetlerinin kullanım bedelleri ise 284 TL ile 594 TL arasında daire büyüklüklerine göre değişiyor.
10. Terrace Fulya Satılık dairelerin tükendiği Terrace Fulya’da kiralar 4.000 ila 5.500 TL arasında değişiyor. Bütün sosyal olanakların dahil olduğu projede aidat bedelleri ise 514 TL ile 1.429 TL arasında.
11. Spradon Spradon Evleri’nde daireler 185 bin TL’den, villalar ise 2 milyon 100 bin TL’den satılıyor. Her türlü kullanım alanlarının aidata tâbî olduğu projede dairelerin aidatları 150 TL ile 250 TL arasında değişirken, villalarınki 450 TL olarak belirlendi. Aidatlar konut büyüklüklerine göre, villa aidatları ise bahçe kullanım alanına göre değişiyor.
12. Uplife Park
Uplife Park’ta satışı devam eden 13 adet 3+1 tipindeki dairenin fiyatları 335.200 TL ile 364.300 TL arasında değişiyor. 1+1’ler için 140-145 TL, 2+1’ler 169-182 TL, 3+1’ler için ise 191 TL aidat ücretleri bulunuyor. Sosyal tesisten yararlanmak için ayrıca bir üyelik sistemi bulunuyor. Projede bulunan ticari birimlerin kiralanması aşamasında Teknik Yapı sitede yaşayanlar için üyelik sistemi indirimi için şart koşmuş. Ayrıca ticari ünitelerden elde edilen gelirde sitenin genel giderleri için kullanılıyor.
13. İdealistkent Aidat 210-300 arasında değişiyor. Herşey dahil ayrıca ücretli birşey yok. İdealistkent projesinde bulunan 2+1, 3+1 ve 4+1 tipindeki daireler 300 bin TL’den başlıyor, 500 bin TL’ye kadar yükseliyor. Villalar ise 600 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Daire büyüklüklerine göre değişen aidat fiyatları ise 210 TL ile 300 TL arasında.
Bir örnek dava:
1.000 TL’lik aidata itiraz Geçtiğimiz günlerde İzmir’deki bir rezidans projesinde yaşayan 4 kişi, bina aidatlarının 1.000 TL’nin üstüne çıktığını belirterek, yönetim planının iptal edilmesi için dava açmıştı. Yönetimin seçimle belirlenmediğini iddia eden davacılar, teras ve sığınak gibi bazı ortak kullanım alanlarının, kat maliklerine sorulmadan firmalara kiraya verildiğini de öne sürmüştü. Mevcut yönetim planının değiştirilemez hale getirildiğini ve bu nedenle her ay en az 1.000 TL’yi bulan aidat ödemek zorunda kaldıklarını belirten davacılar, geçen yıl 9 aylık temizlik giderlerinin 100 bin TL, güvenlik hizmeti giderlerinin 180 bin TL, personel giderlerinin 170 bin TL ve bakım onarım giderlerin ise 135 bin TL’yi bulduğunu belirtti. Kat malikleri, 2027 yılına kadar rezidansın yönetiminin özel bir şirkette olduğuna işaret ederek, dava bitene kadar aidat toplanmasının durdurulmasını da istedi. Rezidansta oturanlar, daha ucuza yapılacak işlerin, teklif alınmadan çok yüksek fiyatlarla yapıldığını, bunun nedeninin ise yönetimi elinde tutan şirketin harcamalardan kâ payı alması olduğunu öne sürdü.
Aktif Yaşam Genel Müdürü Önder Yıldıran: Yaşam aşamasında müşteri memnuniyeti
Aidatlar avanstır ve bu avansı belirlemek büyük önem taşır. İlk başta belirlenen aidatlar ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan giderlere göre artabilir veya azalabilir. Dönemsel indirimler, bu değişimin miktarını daha da artırır. Projelere ortak tesis kapsamında ilave edilen ticari birimlerden elde edilen gelirlerin maksimum seviyeye çıkarılarak, site genel giderlerin minimum seviyeye indirilmesi de önemli unsurlardan biridir. Alışılmış site yönetimlerinin dışında, komşuluk ve insani ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik sosyal aktivitelerin düzenlenmesi de site yönetimi için bir amaç olmalıdır. Diğer önemli bir husus ise projeyi gerçekleştiren inşaat firması bünyesinde kurulan bir site yönetim şirketi arasında oluşturulan sinerjidir. Nitekim günümüzde kurumsallaşmış inşaat firmaları artık sadece daire yapıp satmıyor. İnsanlara üst düzey bir yaşam kalitesi sunarken, satış sonrası hizmeti de veriyor. Bu kapsamda site yönetimi de bu hizmetin en önemli aşamasını oluşturmaktadır.
Ortak tesislerin en verimli bir şekilde kullanılarak aidatların düşmesini sağlamak da, site yöneticilerinin becerisini ve başarısını ortaya koyar. Bu noktada Uplife Park projemizi örnek vermek istiyorum. Uplife Park’taki ilk yaşam başladığında alınan aidat tutarları, yaklaşık 8 ay sonra yüzde 25 seviyesinde azalmıştır. Tüm bunları özetlemek gerekirse ‘Yaşam Aşamasında Müşteri Memnuniyeti’, Aktif Yaşam firmasının en önemli ilkelerinin başında gelir.
Daire alırken veya kiralarken aidat konusunda nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle işletme projesi en ince detayına kadar ilgililere dağıtılıyor mu? Aylık avans miktarı veya avansı oluşturan ana detaylar (eşit veya arsa payı oranında paylaşılan giderler) belirtiliyor mu? Eşit veya arsa payı giderlerinin hangi kalemlerden ibaret olduğu net bir şekilde bildiriliyor mu? Ortak giderler aidatın içinde mi, dışında mı belirtilmiş mi? Yaşadıkları ev veya site merkezi ısıtma mı, kombili mi? Sosyal tesisler herkesin kullanımında mı, yoksa üyelik sistemiyle mi çalışıyor, Kapalı garaj, soğutma ve ısıtma donanımları var mı ve aidatlara dahil mi? Belirlenen güvenlik derecesi? Kullanılan malzeme kalitesine bağlı olarak bakım ve oranım giderlerinin detayı kat maliklerine iletiliyor mu?
www.emlakbulten.com
|